tisdag 25 juni 2013

Förändringarnas stad

Visst, det är New York som är staden som aldrig sover. Men Shanghai är staden som alltid förändras. Det finns alltid något nytt att se. Och skulle man mot förmodan hunnit sett det mesta har som första ställena redan byggts om, stängt igen och öppnats på nytt och man får börja om igen. Det betyder också att det byggs, renoveras och görs om hela tiden överallt i stan. 

På gott och ont. 

Det är otroligt trevligt när dom byggt restaurang på bottenvåningen i vår kontorsbyggnad. Och det håller också på att öppnas ett italienskt lunchställe och ett kafé (håller tummarna för god kaffe!) i samma hus som jobbet. Det blir ju inte så mycket matlagning nuförtiden och det betyder dåligt med lunchlådor... 

Det trista med att saker och ting ändras hela tiden är att dom ställena man vill ha kvar försvinner. Som den där kinesiska lunchstället som hade otroligt goda dumplings som stängdes och jag hoppas det bara var för renovering. Eller den där gången jag skulle på blindmassage, måste ju testa det när man är här! Men när jag kom dit fanns det inget, dumma Lonely planet boken som börjar bli något år gammal... Som tur var hade samma kedja öppet på ett annat ställe i stan, så höll humöret uppe och hoppade in i taxi. Meeen, när jag kom så var det också stängt. Dumma smartshanghai app som inte är uppdaterad!! Humöret inte så gott längre, men som tur kan man lita på Dragonfly... Och fick kommentaren av receptionisten "do you want to buy vouchers? You are here sooo often." Hmm, kanske dags att hitta nytt ställe ändå?

Så man får vara lite flexibel när man söker efter något här, det kan ha försvunnit. Och man får hoppas att sina smultronställen finns kvar nästa gång man kommer dit.



Stora hus kan stå tomma eller renoveras om.  




Osäker om detta är nybygge eller fasadrenovering... Stort är det i alla fall och jag avundas inte dom som ska klättra på dom byggnadsställningarna.




Definitivt inte nybygge.


 

Byggnadsställningar i bambu, vad annars?





 Halva kvarter kan vara nedstängda i väntan på något bättre.




Dessa bilder är tagna på vägen till jobbet, och det är inte ens hälften av allt som byggs om på den sträckan. Och jag har drygt 10 minuters promenad till jobbet, så rätt mycket på inte så lång sträcka. 



  


Sen finns det ju det där som byggs som är snäppet mera intressant än kvartersrenoveringen. Dessa två bilder tog jag för ca två månader sedan. Undras hur långt dom har kommit nu på den?

2 kommentarer:

  1. Ser verkligen inte ut som om byggnadsställningarna
    är så värst pålitliga (bambu) ?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag skulle inte vilja klättra upp där...

      Radera