fredag 20 mars 2015

Kambodja - Siem Reap

 Så där ja, då har man datorn i knät igen och kan ta tag i bloggandet. Det är några reseinlägg att ta tag i nu...
Först ut, Kambodja och staden Siem Reap!

 Under det kinesiska nyåret åkte jag ensam till Kambodja. Orsaken varför jag åkte just dit? Killen hade börjat tröttna på tempel, så jag passade på att åka till templens mecka. Själva Siem Reap som stad är inte så jättehärlig (inte alls överhuvudtaget faktiskt). Enda orsaken varför man åker hit är för att se templen!


En del god mat hade dom. Bl.a. Haven Training Restaurant som ett franskt par hade startat. När föräldralösa barn blir för gamla för att bo på barnhem har dom ingenstans att ta vägen. Denna restaurang utbildade dessa ungdomar och gav dom chansen till ett vettigt jobb i framtiden.

Nära mitt hotell låg Les Chantiers Écoles, en skola där dom lärde sej hantverk som trä- och stensnideri och silkesproduktion. 


Dom hade gratis transport till en silkesfarm (eller nu hur man säger...) Här är mullbärslarver. Efter att dom vuxit till sej börjar dom spinna en kokong av silke runt sej. 

Dessa kokonger kokades när dom blivit tillräckligt stora (men innan dom var så pass stora att larven tuggade sej ur kokongen).  

Här "nystar" man upp silkestrådarna

Väldigt fint djup i färgerna. 

Dom hade väldigt intressant typ av batikfärgning. Dom färgade själva trådarna och...

... när man sedan vävde tyget blev det mönster i tyget. Förstå hur noga man måste hålla reda på trådrullarna (minns inte rätta ordet, var ett tag sedan jag hade vävning i skolan...) och hur många trådrullar som behövdes. 

Alla trådar var infärgade så dom sedan bildade mönstret. Gällde att hålla ordning så inte mönstret förstördes. 

Ja, och så var det ju rätt många steg till i silkestillverkningen ännu. Men ska inte tråka ut er med hela processen. Plus att detta var ju ändå min semester, så fick anstränga mej för att inte bli allt för engagerad och hamna i jobbtankar....

 Allt-man-kan-behöva-shop. Bensin till vänster, frukt i mitten och avkyld dryck till höger.

 En bit utanför låg Cambodia Landmine Museum. Rätt litet men väldigt intressant museum. Och riktigt skrämmande att tänka på hur många landminor som fortfarande finns gömda i djungeln ännu idag och hur länge det kommer att ta innan dom kan rensa bort allt (om det någonsin ens kommer att ske).


Jag hade tänkt ha boken "Pol Pots leende" av Peter Fröberg Idling som litteratur under resan. Men leveransen blev lite försenad så fick läsa den i Bali istället. Anywho, riktigt intressant läsning när man varit i landet. Och så skrämmande att tänka på att alla människor man såg som var ungefär i 40 års åldern och äldre hade varit med om det man läste. Oftast blir det att man distanserar sej från hemskheter när man läser om det, men här var det väldigt svårt. Rekommenderar att läsa den om du ska till Kambodja!

Jag var totalt 5 dagar i Siem Reap. Det var egentligen lite för länge, men detta blev en rätt kort semester så orkade/hann inte riktigt börja resa runt till tex Phnom Penh eller stränderna i söder. Annars är 3 dagar rätt lagom i staden, det är templen som är huvudattraktionen. Finns även en sjö och "flytande by" som ska vara intressant att se, men jag reste under torrperioden så dom rekommenderade inte att åka dit... Jag bodde på Golden Temple Villa, riktigt bra boende för 250kr natten. Rent, fräscht och jättenära centrum. Personalen var väldigt hjälpsamma och det fanns en schysst restaurang. Det var själva staden, nästa inlägg blir: TEMPEL!!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar