måndag 22 augusti 2016

Shanghai och turist - 10 favoriter

Vad ska man göra under sin semesterresa i Shanghai? Massor!! Mat och shopping har redan fått sina listor (man kan spendera en vecka på enbart dom två kategorierna), så här kommer vad annat man kan göra: 

- promenera längs The Bund. Det är liksom lite obligatoriskt. Och när man väl är  där så måste man ju ta en bild på Shanghai skyline. Det har blivit några sådana bilder tagna. Räkna även med att du blir en attraktion för dom inhemska turisterna, det är bara att le och ställa upp på ett antal bilder. 


- besök en park. Det sociala parklivet är något jag önskar vi hade här också. Kineserna gjorde allt möjligt i parkerna, dom sjöng i kör (eller också solo med en högtalare som komp), dom flög drake (oftast äldre män, detta var serious business, inget för småbarn), det dansades i grupp (men även här också solo med en högtalare som komp), man hade picknick, spelade mahjong, fäktades med svärd, tränade tai chi eller chi gong (eller vad det nu var) och ett rad andra aktiviteter. Det var liv och rörelse helt enkelt. Fuxing park har bra läge i French Concession, men om man vill uppleva lite mera "vardaglig" kinesisk park rekommenderar jag Zhongshan park. 
- Taikang lu eller Tianzi fang. Litet område med gamla små gränder (tänk labyrint) som omvandlats till butiker, caféer, barer och restauranger. Mysigt område! Missa inte matmarknaden om är precis vid ingången. Älskar att gå runt och kolla matmarknader, så intressant att se alla råvarorna. - Yuyuan garden. Shanghais motsvarighet till Gamla Stan. Fina gamaldags hus och många små butiker. Kolla även in själva trädgården, den är lätt att missa (ingången är vid en grå tråkig mur, kostar ca 50rmb)


- Besök Park Hyatt (kapsylöppnaren i folkmun) och spana ut över Shanghai. Eller ta en drink vid The Vue och titta ut över the Bund och Pudong. Rekommenderar att åka innan skymning, rätt coolt att se hur staden ändras.
- besök olika marknader, finns alla möjliga olika kategorier beroende på intresse. Tror jag får skriva ihop ett inlägg om detta senare, finns allt från tygmarknad till lampmarknad till fiskmarknad till glasögonmarknad. Finns en hel del alltså.  


- skäm bort dej själv med massage, manikyr, pedikyr eller varför inte en ansiktsbehandling. Eller testa på blindmassage. Det finns massvis med spa- och massageställen runt hela stan (med varierande kvalité). Några säkra kort är Subconsious, Dragonfly och Green massage. Helen's på Julu lu är bäst på naglar!


- besök Shanghai Aquarium. Rätt häftigt. Se till att gå en bra tid när inte alla andra i Shanghai vill gå. 
- Jing'An temple. Jag jobbade precis över gatan, men det tog mej ändå ett halvår eller ett år innan jag besökte stället. Det ligger centralt och lätt att se, ett gyllene tempel sticker ut lite grann bland alla skyskrapor. - ERA. Akrobatikshow som är värt att ses! Men, köp inte dom dyraste biljetterna, man ser bra ändå i ett par prisklasser under... I Shanghai finns det alltså massvis att göra. Och man ska heller inte glömma att bara promenera runt i olika områden. Finns så många fina gator och intressanta saker man kan se i olika kvarter. Kom alltid ihåg bara att ha med hemadressen (eller dit du ska) på kinesiska så taxichauffören förstår vart du vill... Inga kommentarer:

Skicka en kommentar