söndag 4 januari 2015

New Zealand - vecka 1

Tillbaka i ett kyligt Shanghai (sitter med mössan och halsduken på inomhus och extraelementet som sällskap, brrr) och längtar redan tillbaka till värmen (även om NZ inte alltid var så varmt, men det har jag redan förträngt). Två veckor gick snabbt, och jag är glad att vi bara var på nordön, skulle ha blivit stressigt annars. Men, ett besök till sydön står på min bucket list! Nångång ska vi dit igen!!

Så, här är ett bildregn från första veckan på nordön:


 Vårt mobila hem för två veckor. Ska man åka till NZ under jul/nyår, rekommenderar jag att börja söka husbil i tid. Vi började ca 1 månad innan avfärd, och fick söka med ljus och lykta efter en. Tror vi hittade typ den sista lediga husbilen på ön...

 Vi började att åka ut till Coromandel Peninsula och Hot water beach. När tidvattnet var som lägst kunde man gå utanför klipporna där hett vatten sipprade upp från bottnen. Och då pratar vi riktigt hett, över 60grader! Brände till rätt rejält i fötterna. Massor med människor grävde små pooler och hoppades att det varma vattnet skulle fylla den. Funkade inte riktigt, det var bara ett litet område där varma vattnet fanns, och det var fortfarande för högt tidvatten för att man skulle kunna gräva sej en pool. Men dom fick säkert upp lite värme själva av grävandet... Vi försökte inte ens.

Istället åkte vi vidare till Cathedral Cove.

Guideboken varnade att man skulle undvika att vara där mitt på dagen eftersom det ofta är mycket folk där. Men vad som klassas som "mycket folk" i NZ och "mycket folk" i Kina är två helt olika saker. Det var med andra ord rätt lugnt med folk... 

  Solen strålar ner i havet. Eftersom NZ är så pass långt söderut på jorden var kvällarna väldigt ljusa och kyliga. Påminde väldigt mycket om sommarkvällarna där hemma. 

 Är man "Sagan om ringen"-fan och är på NZ måste man göra ett besök till Hobbiton.

Det tog 2 år att få platsen inspelningsklar, bl.a. skulle blommor/buskar/grönsakslandet odlas för att det skulle se naturligt ut och personalen skulle också dagligen gå och hänga tvätt så att naturliga stigar skulle bildas. När det först byggdes för inspelningen tänkte man inte bevara det för kommersiellt syfte, så en del saker har byggts upp på nytt och en del har tillkommit i och med Hobbit-triologin. Senare under veckan såg vi faktiskt den tredje Hobbit filmen, och lite kul var det att "känna igen sej".
Det var en hel del får på kullarna bakom (syns kanske inte så bra här...) Dessa fick tillfälligt föras bort eftersom dom inte skulle synas på film. Och fåren som syns i filmerna hade tagits med från Storbritannien. Dom fåren man hade på NZ såg för "moderna" ut. Peter Jackson ville ha får som såg mera gammalmodiga ut... 

 Väldigt vacker ek ovanför Bilbos hus. Och 100% fake. Tydligen hade trädet gjorts klart, och alla löven klistrats på (!!) när Peter Jackson tyckte att löven hade fel fälg. Så det fick målas om.
 Mycket rolig utflykt. Lite mycket människor och kanske lite turistigt, men väl värt det! 


En till dag på stranden. Raglan hette stället och var tydligen väldigt populärt bland surfare. Jag har en liten tanke att jag ska åka på surfingläger en vecka när jag är ledig i mars. Skulle vara så sjukt kul att kunna surfa. Men, efter att ha spanat en halv dag på surfarna så är jag lite tveksam. Jag älskar havet och jag älskar strand. Men, jag gillar inte att bada i havet, man vet inte vad söm döljer sej under ytan och kallsupar i saltvatten kan inte vara roligt. Plus saltvatten i ögonen. Och jag gillar inte sand. Älskar att ha sand mellan tårna, men den kommer ju precis överallt! Brukar hellre lägga våra handdukar på gräset bredvid stranden för att undvika att bli allt för sandig. Så jag vet inte om surfing är bästa idén då? Kanske ett yoga läger är mera passande. Får se helt enkelt.

Julafton och vi går under ytan i Waitomo caves. Har aldrig tidigare gått i grottor (vad jag kan minnas) och nu har jag gjort det två gånger inom loppet av några veckor. Denna grotta var mycket mindre än den i Kina, men denna kändes betydligt mer genuin och mindre sönderturistad.

 Guiden var också mycket trevlig och gruppen var relativt liten, så kan verkligen rekommendera Spellbound Glowworm cave! Det fanns andra grottor på närmare håll också, men där verkar det vara mera business och stora grupper som vallas runt..Vår kamera gillade inte riktigt att ta bilder i mörkret, så här hittar ni lite proffsigare bilder. I slutet åkte man längs en flotta in i en grotta och enda belysningen var dessa lysande maskar (som egentligen inte var maskar, men minns inte vad han förklarade...)

Efter grottan tog vi en promenad ut i det fria. Tror detta är landet med mest naturstigar, fanns verkligen överallt!  


Juldagen spenderades på ett Polynesian Spa i Rotorua. Tror dock det inte var så mycket polynesiskt över det... Det var ett tio-tal poolen som använde vatten från varma källor i närheten. Och varmt var det, mellan 37 och 42 grader!

 Man man inte vara i Rotorua om inte besöka ett "vulkanområde"! Det fanns flera områden och turer man kunde välja, vi åkte till Wai-o-tapu Thermal wonderworld.


 Väldigt coolt att se hur det bubblade och pyrde och vilka alla olika färger som bildades.


 Inget badande i poolen, bokstavligen kokande hett.


 Och det luktade ruttet ägg. Som att jorden pruttade.


 Giftigt limegrönt vatten. Alltså färgen ser giftig ut, tror inte vattnet var giftigt (även om jag inte skulle vilja bada där).


 Efter all denna pruttlukt gav vi oss av till Redwood och lite friskare luft. Där cyklade vi moutain bike. Riktigt kul!! Även om killen och jag hade rätt olika åsikter om vilka banor som var roliga. Jag tror han blev 19 år igen och ville göra hopp och åka snabbt och jag blev mitt i allt tant och trivdes i barnspåret. När hände det? Bra träning var det i alla fall, speciellt för vänster hand, arm och skuldra (bakhjulets handbroms satt på vänster sida och den användes väl). 

Det var första veckan, mer kommer snart!!

2 kommentarer: