söndag 4 september 2016

Rese-ABC

Resebloggen 155cm.se skrev ihop en rese-ABC lista och utmanade andra bloggare att göra detsamma. Jag gillar ju listor, så jag hakar på! Hon har förresten samlat ihop ett väldigt bra bibliotek över resebloggare, kolla där inför din nästa resa! (Och det är också därför jag tagit mej i kragen och skrivit top 10 inläggen om Shanghai som jag tänkt göra så länge... )

Men, till sak. Här är min lista: 

A - Asien abstinens. Jag saknar att resa billigt i varma länder. 

Bohol, vill tillbaka till Asien. NU!

B- Boende, brukar ha väldig beslutsångest när det kommer till bokning av boende. Var ska man bo, hur mycket vill man spendera och hur billigt kan man boka men ändå känna att man inte prioriterar bort bekvämlighet (att det tex. inte ingår frukost är bara jobbigt och tidskrävande, såvida man inte vet att det ligger ett bra ställe runt hörnet...). Boende är med andra ord inte det vi brukar spendera enorma summor på... 

C- Charterresa till Korfu inbokad om 4 veckor!! Pepp!! Första gången charter och dessutom halvpension. Ska bli lugnaste resan någonsin! Antingen kommer vi tillbaka totalt utvilade eller totalt rastlösa. 

D- Danmark, har varit i Köpenhamn ett par gånger och tycker det är en så härlig stad! Så resten av Danmark måste ju vara rätt bra det med! Cykelsemester kanske??

E- Ekonomi, hur spara ihop till resorna? Jag tycker det handlar helt enkelt om prioriteringar. Alla värdesätter vi olika saker och prioriterar därefter. För vissa är vardagslyx eller förenkling av vardag viktigt, och så kanske man lägger ner mer pengar på take-away, städhjälp eller fin-kaffe varje morgon. Själv är jag väldigt ekonomisk i vardagen och shoppar överlag väldigt sällan (att tycka all shopping är rätt tråkigt är rätt ekonomiskt...) Bra mat och råvaror är viktigt för mej, så det är egentligen mat och resor som jag lägger mina pengar på.

F- Finland, kära hemlandet! Tycker fler svenskar borde börja upptäcka Finland nu! Längs kusten får man ju till och med prata svenska, så borde ju vara väldigt "lätt" land för svenskar att turista i! 

Vandring i hemtrakterna i Österbotten

G- Gammal. Kom inte på något på G, så första ordet jag kom att tänka på var gammal... Nej, jag har ingen 30-års kris, trivs med att bli äldre. Och nej, jag känner mej absolut inte gammal. Jag skulle inte vilja vara 18 år igen. Gammal för mej är associerat med erfaren och förhoppningsvis lite klokare på vägen... 

H- Hobby. Är på jakt efter en hobby, inte helt det lättaste att hitta. Att resa är härligt, men lite för "oregelbunden" som hobby. Hade hoppats på att surfning skulle bli en hobby och resorna kunde styras efter den hobbyn, men är inte tillräckligt bra ännu för att vara hooked. Nu har jag börjat köra Lindy hop, lite lättare och smidigare att utföra eftersom en riktigt bra dansstudio ligger två kvarter från jobbet. 

Torrsurfning, kanske nästa blir surfa i Norge?  

I- Inspiration till resor får jag främst av andra resebloggare, finns så otroligt många duktiga! Vackra bilder är bästa inspirationen.  Och att höra om kollegors och kompisars resor triggar också igång resenerven. Och om inget annat, tidningen Vagabond brukar göra jobbet också... 

J- Japan, vi besökte landet två gånger medans vi bodde i Shanghai. Blev förälskad i landet direkt. Skulle gärna åka dit igen. 


Fantastiska Japan

K- Kina, väldigt intressant och speciellt land. Bodde i Shanghai i två år, och där startade denna blogg (därav namnet som jag troligtvis inte kommer komma mej för att byta...) Otroligt glad att vi gjorde den flytten och för allt vi fick uppleva där. 

L- Liljeholmen, våra hoods för tillfället! Trivs väldigt bra här! 

Fotografering i närområdet

M- Mongoliet. Är så glad att vi åkte dit medans vi bodde i Shanghai. Inte riktigt så man åker på en 3-dagars ridning dit från Sverige, det skulle bli lite större projekt isf och då skulle det med högsta sannolikhet aldrig bli av... 

Midsommar i Mongoliet

N- Norge. Jag har inte varit i Norge. Det är lite skämmis på den. Speciellt när vi nu har börjat gilla att vandra. Men Storlien ligger precis vid norska gränsen, så ska väl kunna checka av det landet snart. Men, måste ju göra en ordentlig Norge resa också, kanske bila runt där nästa sommar? 

O- O-ringen. Sättet vi semestrade på under min uppväxt. En vecka varje sommar åkte vi (med resten av orienteringsföreningen) till O-ringen som hölls någonstans i Sverige. Så har sett massvis av detta land, även om jag inte riktigt kommer ihåg var vi varit eller hur det såg ut där... 

P- Packa, tycker det är det absolut tråkigaste med en resa. Alldeles för många beslut som ska tas. Packa upp kommer på god två när det kommer till tråkighet... 

Q- Queen. Ingår i mina top 3 rockband favoriter. Vi dansade till Crazy little thing called love på vårt bröllop. Varje gång jag lyssnar på den låten får jag härliga flashbacks till bröllopet. Dom andra som ingår i favorit trion är Foo Fighters och Muse. 

R- Roadtrip, så otroligt härligt! Men, hittills har våra roadtrips varit mera av den "planerade" sorten. Vi (eller jag) har kollat upp och planerat rutten och bokat boende på förhand. Men nån gång ska det bli en roadtrip av den mera spontana sorten också! Kanske. Får se. Jag gillar ju att planera och ha saker under kontroll... 

S- Storlien, nästa destination! Flyget går fredag morgon till Östersund och därefter ett par timmars körning! 

T- Turistiga ställen. Har väldigt svårt för ställen som är allt för turisttäta. Samtidigt vill man ju checka av Tripadvisers top-lista eller följa Lonely Planets tips på dom ställen man besöker. Som alla andra turister också vill. Och då blir det ju lätt turistigt... 

Trängsel i Kyoto

U- USA. Har rest alldeles för lite i det landet. En roadtrip mellan LA och San Fransisco lockar, Grand Canyon är på min bucket-list och New York skulle vara härligt att besöka igen. 

V- Vandring. Vet inte riktigt hur det gick till, men mitt i allt har vi börjat vandra på, i princip, varje semesterresa vi gör. Till och med här i Stockholm har vi åkt iväg och vandrat. Och nu är vi inte hard-core vandrare som packar tält och frysmat. Vi vandrar gärna under en hel/halv dag, men sedan kommer vi gärna tillbaka inomhus till natten och tillagar middagen (och nästa dags färdkost) i ett ordentligt kök. 

X- Xylitol och tuggummi. Bästa som finns är Airwaves, den mörkblå påsen. Nyser alltid två gånger när jag tar ett sådant tuggummi, då vet man det är starka saker... 

Y- Ytligt. Ibland kan jag tycka det är lite synd att man bara upplever vissa platser under så kort tid, det blir bara en ytlig bekantskap med stället. Vi besökte London tex under en långhelg, och kände att vi hann checka av det mesta (dvs dom vanligaste turistattraktionerna). Men det är ju egentligen omöjligt att verkligen upptäcka en hel stad på så kort tid. Vi bodde två år i Shanghai och ändå kändes det som att vi bara skrapade på ytan... 

Z- Zoo, kluvna känslor till detta. Mest negativa egentligen, det är ju inte ofta som djurparker är bra. Ser mest ut som att djuren är uttråkade och i för små burar. Men sedan finns det en del som ändå är rätt trevliga, som tex. det i Skottland. 

Djurpark i Skottland

Å- Åland, det var en tid sedan jag var där nu, men skulle gärna åka tillbaka. Egentligen konstigt att man inte åker dit oftare, det är ju bara att hoppa på båten från Slussen eller Gärdet och så är man där på ett par timmar... 

Ä- Älskar att resa och uppräcka nya platser och fånga det där perfekta motivet på bild. Men verkligen älskar också att vara hemma i vår lägenhet. Helgen efter en resa går jag knappt utanför lägenheten, behöver få vara lite planlös och bara göra inget här hemma också. 

Ö- Önskar man hade mera tid (och pengar) för att resa. 6 veckors semester försvinner snabbt och det finns ju så mycket man vill hinna med.  Samtidigt, 6 veckor är så enormt lyxigt också, så ska inte klaga egentligen. I USA har man väl ofta bara två veckor...4 kommentarer:

 1. Så rolig läsning! Kul att du hakar på. Jag är även måttligt avundsjuk för att du ridit i Mongoliet. Du råkar inte ha skrivit ett helt eget inlägg om det som jag kan drömma mig bort med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, det finns ett inlägg därifrån ;)
   http://malenaochshanghai.blogspot.se/2014/06/ridning-i-mongoliet.html
   Och kan tipsa om Island om du vill rida på närmare håll! Riktigt vacker natur där också, och det var rätt många häst-farmar som erbjöd mellan 1 timmes till flera dagars ridturer!

   Radera
 2. Kul lista! Kanske geocaching sku vara en hobby som går bra att kombinera med resande och vandring...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, har tänkte lite på det faktiskt! Kanske ska testa det nu i Storlien!

   Radera