lördag 22 april 2017

Irland - Connemara och Adare

Så där, dags att börja skriva om Irland! 

Jag hade föreställt mej att det skulle vara väldigt likt Skottland med vidsträckta fantastiska landskap och utsikter vart man än körde, fast lite grönare. Riktigt så var det ju inte. Och jag borde lära mej att inte ha föreställningar om hur ett ställe kommer att vara, lätt att bli besviken då. Tex. tänkte jag att Island skulle vara som ett mini-Nya Zeeland. Och visst var det till viss del, men när jag hade Nya Zeeland i tankarna sattes ribban rätt högt, kanske lite orimligt högt. Island bra bra, men inget slår ju Nya Zeeland... Det var lite samma sak här, jag har väldigt bra minnen av Skottland så hade höga förväntningar. Och tyvärr levde inte riktigt Irland upp till dom, till en början! Ju längre in på resan vi kom desto mer växte landet på oss. Så det blev en riktigt lyckad resa, och slutade på topp helt enkelt! 
Nu ska man ju inte klandra Irland för en lite besviken start på resan, det blev lite väl mycket bilkörning dom första dagarna och naturen var inte så fantastisk som jag hade hoppats på, men det är ju också lite planeringsmiss från min sida... Längre in på resa blev det kortare körningar och mera intressant landskap, så är ändå väldigt nöjd i slutändan! Och att säga att landskapet inte var lika fint som i Skottland är väl mera ett bevis hur fantastiskt Skottland faktiskt var, för det fanns otroligt fina platser här också! Såklart! Men nog flummat om det!

Vi landade i Dublin rätt sent på onsdagkväll och hade bokat ett B&B i Swords som ligger i närheten av flygplatsen. Nästa dag bar det av västerut mot Connemara Nationalpark för vandring! Vägen dit var rätt lång och omgivningen rätt trist om jag får vara riktigt ärlig. Fint i en halvtimme, men det var rätt likadant...  

Väl framme tog vi på oss vandringskläderna och begav oss ut!

Det fanns tydlig vandringsled (vi gick INTE vilse en enda gång!!) och utsikten var riktigt vacker! Lite väl uppförs på en del ställen nu när jag bär extra vikt, men det var bara att pausa och vila och sedan fortsätta. Den kvällen sov vi på ett B&B nära Clifden.  

Nästa dag bar det av mot Cliff of Moher. Jag hade tre saker på min "detta vill jag verkligen se"-lista (med andra ord så hade jag inte gjort jättemycket research, för det finns ju verkligen massor att se...) Och jag måste säga att detta var en riktig besvikelse! Vi var inte riktigt dom enda som vill se klipporna, utan det var verkligen busslaster med folk. När vi körde in på parkeringsplatsen fick man dessutom betala avgift på 12€ för inträde till besökscentrumet. Jag ville ha en naturupplevelse, inte besökscentrum... Och såklart var det massvis med folk. Men vi började vandra, jag tog tre bilder och sedan gav vi upp. Vi orkade inte ens gå längs klipporna. Dels för alla turister dels för att jag inte mådde helt bra (mina vanliga mag-issues, så ingen fara... Irländsk frukost är kanske inte helt vad min mage ville ha, även om det var riktigt gott!) Så vi körde därifrån, inte helt nöjda. Efter någon kilometer fanns det dessutom en mindre parkeringsplats, ska ni resa hit så testa först att stanna där istället och ta en promenad till klipporna! 

Denna kväll hade vi bokat rum i Adare, vilket skulle vara Irlands "prettiest village". Nja tyckte vi, söt visst, men lite väl överreklamerat. Lite missnöjda igen efter lång körning, floppen med Cliff of Moher och nu detta. MEN, till Adares försvar, nu när jag läser guideboken igen, så står det ju faktiskt " Over-touted as Ireland's prettiest village..." Vet inte om jag ska skylla på skumläsning eller miss i min engelska, men guideboken skriver alltså att den är överskattad som Irlands sötaste by. Hade lite fel förväntningar med andra ord! 

Och byn (staden? Samhället? Vad ska man säga??) var ju rätt mysig ändå! Massor med fina små hus och trevlig park.


Inte helt perfekt början på resan, men resan blev bättre efter det här! Boendena som vi hade var riktigt bra, mysig, rena och bra frukost. Så känner mej lite bortskämd att klaga, vi hade det inte dåligt och det var fina städer och landskap vi såg. Det mesta handlar om förväntningar, göra bra research och planering. Och jämför man allt med tidigare resor (som varit fantastiska), så får man väl lite skylla sej själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar