söndag 20 augusti 2017

Gravidstatus vecka 38

Status för idag! 

Vecka: Gick igår in i vecka 38!! Enligt Vårdguidens gravid app är nu fostret fullgånget, det vill säga färdigt att födas. Kan väga ca 3 kg och vara 49cm långt. Galet! Så nu kan det vara dags när som helst. Eller om 4 veckor. Nu börjar min mage vara gigantisk, förstår inte hur den skulle kunna växa i 4 veckor till ännu?? 


Hur mår min kropp: Jo vars, det knallar och går. Höfterna är stabilt smärtsamma under natten (och lite under dagen också), även med tre lager mjuka täcken under mej och en hopknölad mellan knäna. Ligamenten har också känts av en hel del dom senaste dagarna och vissa morgnar har jag sådan träningsvärk i händerna (eller det känns som så, men troligtvis tar det sjukt pga svullnad) att dom knappt går att böja. Tar en stund för händerna att mjukna upp och blir bättre ju mer jag rör på dom. 

Sömnen: Varierar, längsta jag sover är 3h i sträck. Men brukar ändå få totalt rätt många timmar. Just nu passar jag på att sova så länge jag kan, idag vaknade jag kl 9!! Kände mej nästan som en tonåring igen (tills mina onda höfter gjorde sej påminda och jag kände mej som en tant igen). Hittills under dessa två veckor som jag varit ledig har jag även tagit men ca 4 tupplurar. Jag prioriterar aktivt vila med andra ord! 

Mat och dryck: Dom senaste veckorna har magen sjunkit ner mera. Märks på två sätt. Det ena, mina revben har plats igen. Det andra, ibland kan jag bli hungrig!! Tycker jag varit väldigt lite hungrig under hela graviditeten, trodde man skulle vara det konstant. Men har som tur ändå kunnat äta ordentligt, så det har inte varit något problem att få i sej mat! (Sedan jag drastiskt minskade på kolhydrater för över ett år sedan har hungerskänslorna blivit mycket mera milda, jag får inte dom här "panik"hungersattackerna eller blodsockerfall-tröttheten längre. Har fortfarande god aptit och äter mycket, men det har blivit mera stabilt helt enkelt!) Och, som tidigare, är fortfarande sugen på det mesta. Inga cravings eller "detta kan jag absolut inte äta/dricka". Men islatten är ju den nya favoriten!!

MVC:  Senaste besöket hos barnmorskan var i onsdags och allt gick bra. Träffade en tredje eller fjärde barnmorska nu pga semestertider, har ingen koll längre... Alla värden såg fortfarande bra ut och magen växer i stabil takt. Huvudet är neråt men inte helt fixerat ännu. 

Boa'ndet: Stabilt framåt! Som ni kan se i tidigare blogginlägg är babynest och cribben klar för användning! Har tvättat ca 18 maskiner dom senaste två veckorna (känns det som iaf), och ska snart ta tag i projektet att ordna upp i babybyrån också så att man faktiskt också hittar nått där. Just nu är allt nedslängt i alla olika lådor huller om buller... 

Mentalt: BB-väskan är packad (kanske lite väl tidigt, men är hellre ute i god tid) och har börjat tänka rätt mycket på hur det kommer vara dom första dygnen. Känns så overkligt att snart (om allt går väl) har man en liten bebis liggande på sitt bröst. Har köpt en ny "BB pyjamas" för detta! Dels för att min vanliga pyjamas är en utsliten och schabbig t-shirt och den är absolut inte i skick att ha kring folk (även fast barnmorskorna knappast skulle bry sej). Och dels för att ha en pyjamas som man kan knäppa upp framtill för att lättare kunna amma. Det låter lite löjligt och materialistiskt, men att införskaffa småsaker som en ny pyjamas gör att jag sätter mej in mentalt i hur det kan se ut, tror ändå det är en viktig del av förberedelsen. Så det viktiga är kanske inte att köpa nya saker (även om en uppknäppbar pyjamas kan underlätta) utan bearbeta varför man köper dom... Lät det där alls logiskt eller är det logiskt bara för mej?

Lilla tjejen: Framtida yrkeskarriärer jag tror hon skulle vara bra på: fotbollsspelare, karate-kid eller MMA-fighter. Alltså dom där kickarna hon delar ut i min sida är inte nådiga. 

Semester: Hittills har jag haft semester i två veckor, och ska vara ledig ännu en vecka. SEN går jag officiellt på mammaledighet! Och även om jag längtar efter lilla tjejen så är det rätt skönt att ha semester alltså. Så gärna någon vecka till ännu om man får önska...

Övrigt: Idag ordnas en protestmarsch i flera städer runt om i Sverige mot BB-situationen i detta land. I vissa delar i detta rika kan det hända att man får föda i bilen för att närmsta BB har stängt och i Stockholm kanske man får åka till grannstaden för att föda. Är det rimligt?? 

Orsaken varför jag införskaffat mej en ny pyjamas. Och ja, jag vet att tröjan är ut och in. Tycker alla lappar och sömmar irriterar för mycket... 

3 kommentarer: