onsdag 6 december 2017

Blogglistan: Mitt land!

Hipp hipp hurra för idag firar det fina landet Finland 100 år!! Då passar det ju utmärkt att fylla i Sevendays blogglista som handlar om, surprise surprise, "Mitt Finland".

När någon ber mig berätta om Finland, är det första jag säger:
Jag har aldrig fått den frågan faktiskt, inte formulerad på det sättet i alla fall. När vi har rest längre bort har man fått förklara vilket land Finland är, oftast lättast att säga att det är därifrån Nokia kommer... 

Det bästa med Finland är:
Vacker natur, tryggheten, möjlighet till bra utbildning som är gratis (det är verkligen inte en självklarhet i andra länder) och välfärden. 

Det sämsta med Finland är:
Ibland går det lite väl långsamt framåt i viktiga frågor. Det är som att man inte riktigt vågar prata om vissa saker. Visst, Sverige kanske är lite för snabba att hoppa på nya saker, men ibland känns det som att Finland är för långt efter.

Jag är stolt finländare, eftersom:
Vi har ett eget land idag! 

Ett konstigt påstående jag hört om Finland:
Tja, frågor om isbjörnar på gatan kanske? Mammalådan är också väldigt känd, men många verkar ha tagit det på "stort allvar" att man använder lådan som säng. Visst kan man ju göra det, men ingen gör väl det, eller?? Något som folk tycker är extremt konstigt (men sant) är att vi kan lämna våra barn sovandes i vagn ute i kylan. Eller att lämna vagnen med barnet utomhus så att någon kan ta den. 

Den bästa låten av en finländare:
Här står det still i huvet. Kan inte komma på någon, och man ska väl inte behöva googla, det är väl fusk? 

Min bästa, finska tradition:
Lillajul! 

Min favoritdesigner från Finland:
Här borde jag ju kunna spotta ur mej massvis med namn, har ju ändå studerat Formgivning i Finland. Men jag har extremt dålig koll på finska designers nuförtiden. Men ett finskt märket jag tycker är otroligt spännande är NO/AN

Det här gör jag på självständighetsdagen:
Inte så mycket speciellt faktiskt. Har inbokat BVC tid, inte mycket mera spännande än så...  

Så här upplever jag Finland idag:
Som ett bra och stabilt land, men tyvärr rätt så segregerat. 


2 kommentarer:

  1. Du har faktiskt själv sovit i mammalådan! , som gjordes verkligt fin med rysch o pysch och var lätt och behändig att flytta vid behov, så det så .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, får ta tillbaka det då om jag till och med själv gjort det :P Låter ju praktiskt med att kunna flytta runt sängen/lådan!

      Radera