tisdag 26 juli 2016

Shanghai och shopping - 10 favoriter

En lista över mina shoppingfavoriter! Eller, egentligen är jag inte så pigg på att shoppa, så kanske inte bästa personen på att ge rekommendationer... Men ibland kan jag få mina infall. Samt att det är ju rätt kul ibland att kolla på intressanta saker. Speciellt marknader brukar ju kunna vara rätt roliga!

- Att hitta en galleria i Shanghai är lätt, dom finns överallt!! IAPM har bra läge på Huai Hai Lu, bara några år sedan öppning och här finns alla möjliga internationella märken (till och med Marimekko). Global Harbor är också rätt nytt, öppnade för 3 år sedan. Och det är gigantiskt. Lite för stort faktiskt... Ett annat gigantiskt mall är Super Brand Mall i Pudong. Man hör ju på namnet att det är stort... Alla dessa är nya, fräscha, glänsande marmor och guldimitationer i överflöd. Och inte så där jättemysiga (om nu ett mall kan vara mysigt...) Ett mall som jag besökte rätt ofta var Cloud nine. Det ligger lite utanför "turist centrum" och känns som ett mall som vanliga kineser faktiskt går och handlar i, alltså inte bara en reklamplats för dyra märken som det blir mest skyltfönstershopping i... Så Cloud Nine är faktiskt min rekommendation! 



- Star Place. Liten butik som finns på flera ställen. Väldigt billig utförsäljning av en massa olika märken, kända och okända. 90% av kläderna är tackyt bling-bling, 2% wtf, 3% kanske och 5% guldkorn. 


- Blommarknad. Även om man inte ska köpa blommor är detta en upplevelse. Det finns flera blommarknader, jag gillar den i Hongqiao. Finns även lite möbel- och inredningsbutiker och annat intressant (som syrsor i små korgburar). 



- Tygmarknad. Varför köpa massproducerade kläder när du kan göra dina egna. Det finns två marknader, "den stora" och "den lilla", även om båda är ungefär lika stora... Den stora är dit mest turister åker (finns fina smycken utanför, men pruta ner till 10% av utgångspriset). Tygmarknaden är tre våningar (eller fyra?) med massvis av olika bås. Olika ställen är bra på olika saker. Min favorit är Lisa på våning 3 i den stora, andra till höger om rulltrappan. Hon ger vettiga priser dessutom, så man behöver inte pruta...  



- Taikang road. Gamla stan känsla, små gångar och mysiga små affärer. Turistigt absolut, men värt ett besök. Vid ingången finns även en stor matmarknad, nästan lika intressant. 


- Äktenskapsmarknaden. Nej, jag rekommenderar inte att du åker hit en söndag (hålls bara då) på jakt efter en ny partner, men det är rätt intressant att se. Föräldrarna försöker hitta en partner till deras barn, att vara 30  år och ogift är väääldigt konstigt. Om barnen (alltså vuxna barn, inte småbarn...) är så nöjda över detta är högst oklart.  


- Yuyuan garden. Gamla stan känsla här med. Så som vi (jag iaf) tycker att gamla hur i Kina ser ut, alltså med böjda tak och skulpturer överallt. Håll i väskan och vallfärda med alla andra turister. Finns även en sytillbehörsmarknad där i närheten, guldläge om du vill köpa knappar, spets eller snören för inga pengar alls. 



- Ladan. Rekommenderar kanske inte turisterna att åka hit, den ligger middle of nowherer och kan vara svår att hitta. Plus att det är kanske inte läge att köpa stora vaser, bambustegen eller tunga statyer. Men när vi bodde där blev det lite köp. 


- Xinle och Changle Lu (öster om Donghu Lu). Två parallellgator med massor av små och fina klädbutiker. En del märkeskläder till billigare peng kan man också hitta (om det är kopia eller prov från fabrik är oklart...) Gatorna i sej är också väldigt trevliga att promenera längs och finns en hel del bra matställen där i krokarna också. 

- Fake marknaden och antik marknaden. Välbesökta platser för turister. Men, har hört rykten om att båda stängt ner, så bäst att kolla upp det innan man åker...


Marknaderna är väldigt intressanta upplevelser. Kan lätt promenera runt på en marknad och bara titta. Finns även glasögonmarknad, lampmarknad, fågel- och insektsmarknad, elektonikmarknat etc. Och alla grönsaks- och fiskmarknader. Väldigt fascinerande helt enkelt!!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar