måndag 25 juli 2016

Shanghai och mat - 10 favoriter

Det börjar snart bli 1,5 år sedan vi flyttade hem från Shanghai, men kan fortfarande längta tillbaka till den staden. Dags för lite återblickar helt enkelt i listformat!! 

10 favoritmatställen i Shanghai:

- Sichuan Citizen. Tog mej ungefär 3 besök innan jag var förälskad, man får helt enkelt testa sej fram tills man hittar sina favoriter. Jag rekommenderar: Basil Drop (måste!!), Gong Pao shrimp, house noodles, strimlat kött med små degknyten som man gör små "tacos" av (på bilden nedan), bönorna och black pepper beef. Bästa med stället är att dom flesta rätterna kostar mellan 18-45kr, så bara att köra på och testa sej fram!



- Kagen. Japansk teppanyakibuffé. Man kan äta á la carte också, men ca 340kr för obegränsat med mat och dryck är rätt prisvärt... Man väljer och beställer in mat i två omgångar och drycken (öl/vin) fylls på efterhand. Mina favoriter är sushi, file mignon, lamm, torsk (bästa torsken jag någonsin ätit), pilgrimsmusslorna, räkorna.... Ja, finns massor med favoriter helt enkelt. Man sitter vid en häll och kocken steker upp allt åt en och serverar direkt. Efter varje besök rullar man ut. 

- Haiku. Tror det är samma ägare som till Kagen. Fantastiskt sushi, men även mycket annat gott på menyn. Tonfisksalladen och Princess Li roll är favoriterna. Priset är också väldigt förmånligt för att vara riktigt bra sushi!



- Sushi'O. Ett till bra sushiställe, lite mera "vardags" jämfört med Haiku. Finns på flera ställen, favoriten är vid Yongkang Lu (perfekt om du vill ta en drink efteråt med massvis med andra expats). 

- Lost Heaven. Finns två, men gillar den vid Gaoyou Lu bättre. Riktigt bra Yunnan mat, klassiskt första-stället-vi-tar-våra-gäster-till. Många tycker det är över-hajpat, men jag gillar det! Rekommenderar bl.a. seven-spices chicken/fish, vårrullar och dom små spenat trekanterna (minns inte vad dom hette). 

- Goga och Hai by Goga. Samma kök men olika menyer. Lite dyrare ställe, men gillar man riktigt bra mat rekommenderas det. Tycker nästan Goga är bättre, men själva lokalen är mysigare på Hai by Goga (takterrass). Dom har en torsk i någon grön misusås och en tonfisksallad som är to die for... 



- Hakkasan. För det tillfället du du vill fira något eller verkligen vill lyxa till det. Ligger vid the Bund och maten och drinkarna är konstverk. Och det smakar lite gott som det ser ut. Helt fantastiskt! Dyrt, men värt pengarna!


- Nepali Kitchen. Cheese balls, chicken drumsticks, chefs sallad och palak paneer. Skulle kunna leva på det. Mysig inredning och fantastisk god mat. 


- Champagne brunch på Le Meridian. Allt i överflöd, folk som bunkrar upp på hummer och servitörer i tacky sjuksköterskautstyrsel som sprutar shots i munnen. En upplevelse. 


- Xibo. Mat från Xinjiang, muslimsk minoritetsgrupp i nordvästa Kina. Missa inte grillspetten, riktigt gott! Är det fint väder (och någotsånär ren luft) rekommenderar jag att sitta utomhus! 

Det blev visst 10 ganska snabbt. Sedan finns det massvis med andra bra ställen, men dessa var de 10 ställena jag först kom på, med andra ord som som gjort mest intryck för mej... Ett sista mattips, rekommenderar också att du går på en matlagningskurs! Vi gjorde räkdumplings (som jag även försökt att återskapa med sådär resultat) och Kong Pao chocken. 


Okej, måste få skriva några bubblare också: Element fresh, Liquid Laundry, DaMarco, Forten Cookie (amerikansk variant av kinesisk mat), Din Tai Fung och Di Shui Dong. För att nämna några.... 
Revben från Di Shui Dong. 

För att hitta adressen på dessa ställen rekommenderar jag att söka på Smartshanghai.com Där finns även massvis med andra tips! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar