måndag 12 februari 2018

Att ändra sovrutiner

Jag började detta inlägg för två veckor sedan, men det blev lite paus... Nu ska jag avsluta det! 

28 januari: 
Huh, vi är inne i en process att ändra våra sovrutiner för vår lilla dam. Inte helt det lättaste, men det går framåt!! Min hjärna är för trött för att skriva en flytande text (tänkte precis stava text med ä....), så här kommer en lista istället! Kanske inte alls intressant för er att läsa, men lättare för mej att minnas och strukturera upp saker och ting! 

Varför nu? 
För att jag nu sover sämre med henne i sängen, jag vaknar för många gånger och somnar inte om lika lätt. Hon är lite över 4 månader och har en tydlig dygnsrytm och tror det är en bra tid för att införa rutiner. Hon har dessutom precis kommit ur en ganska stor utvecklingsfas (enligt wonder weeks iaf...) så nu kan det vara läge att passa på! Tyvärr håller hon på att få en tand, men dom lär ju inte sluta komma på ett tag, så det får gå... (UPDATE, det var TVÅ tänder..)

Förberedelse: 
Jag har börjat läsa på om barn och sömn. Verkar ju vara ett omskrivet ämne! Jag har beställt några böcker av Kim West från Adlibris (och mejlat och gnällt varför dom tar sån tid...), läst Anna Wahlgrens "Sova hela natten" (är mycket skeptiskt till vissa av hennes saker...), lyssnat på Yoga girls podcast "the sleepe episode" ett par gånger och scannar nätet efter tips, idéer och fakta. Men försöker hålla mej borta från forum som familjeliv... Jag har höga förhoppningar på Kim Wests böcker, så just nu har vi bara börjat lite halvt som halvt med vårt nya sov-liv. Eftersom vi lever på 2010-talet måste man ju såklart ha en app också för att hantera detta (IRONISK, men sant tyvärr), där jag registrerar när hon sover och äter. Kan tyckas stressande, men jag har så dålig koll och uppfattning, så detta underlättar. Jag kan tex. inte uppskatta hur ofta jag ammar eller hur många timmar hon sov tidigare. Nu är det lättare att hålla koll och förhoppningsvis kunna få in bra tider och rutiner framöver. Och hålla reda på om man ammade på höger eller vänster sida senast. Hjärnan är lite mos just nu... 

Nya rutiner just nu: 
- stiger upp kl 7 på morgonen med ett glatt (men något fejkat) GOD MORGON!! Tidigare har vi stigit upp när vi vaknat, allt mellan 7 och 10 på morgonen. Men ska man få en bra kväll måste man väl börja från morgonen.  
- större fokus på att hon ska sova bra tupplurar under dagarna. Och inte bara under promenader, tydligen får dom inte så bra djupsömn då. Nu har vi henne i vagnen i hallen och vaggar henne till sömn, en förmiddag sov hon hela två timmar!!! Vanligtvis har hennes tupplurar varit 20-40 min i min famn efter en amning... 
- jobbar på att införa ordentliga kvällsrutiner och ritualer. Har inte haft några tidigare. Vi filar och funderar ännu på hur exakt dom ska vara... Just nu tänker vi mat, pyjamas, babymassage, bok och mys i vår säng med svag belysning och sedan läggning i henens säng. 
- nu ska det sovas i babynestet och därmed basta!! Nu är det skrivet, så nu är det bara att följa!! Men, babynestet får vandra mellan vår säng och spjälsängen. Men hon ska inte ligga i armhålan min längre!!
- mat och sömn ska separeras på dagen och kvällen. Tidigare hade hon tendens att somna vid amning. Nu försöker jag amma när hon är piggare så att hon inte ska associera amning till sömn och därför "kräva" det för att somna
- andra kvällen i rad nu som vi lagt henne och sova själv medan nån sitter bredvid. Igår var det 1 timmes gnäll och skrik. Idag gjorde mannen det på 20-30 minuter. Vi kör en lätt variant av Anna Wahlgrens "buffning" för att lugna henne men sitter hela tiden vid hennes sida och sjunger eller talar tryggt till henne (och är det panik-skrik tar vi upp henne). Hon somnar alltså inte "av sej själv", men tycker det är ett stort steg från att alltid  ha somnat vid bröstet... 

Resultat hittills: 
- JAG ÄR SÅ TRÖTT! Min sovmorgon har ju försvunnit. Samtidigt har jag tidigare somnat väldigt sent på natten, så kanske bra att jag också "rättar till dygnet". Men det är mycket att fundera på just nu och rätt stressande att bryta rutiner och vara på okänd mark, så jag har väldigt svårt att somna. Igår somnade jag vid halv 4 på morgonen. Även fast lilla damen sov sedan kl 20 (med nått uppvak för amning)  
- läggtiden halverades på två dagar. Men bara det att hon somnade i sitt babynest utan amning är en STOR seger!! Det går med andra ord, nu är det bara att hålla i rutinen
- hon sover mera och bättre på dagarna 

Önskemål om framtiden: 
- att hon ska lära sej och vara så trygg att hon kan somna av sej själv, både på kvällen och under natten. Nu måste hon ha vår hjälp. 
- att jag ska sova bättre. Hon har ändå fått sina timmar eftersom vi hjälpt henne till det, men nu börjar det tära rejält på mej.  

Så, håll alla tummar att detta går åt rätt håll nu!! Och har ni tips på rutiner, hjälp eller litteratur, dela gärna!! 


UPDATE 12 feb: 
Blev visst ett maratonlångt inlägg detta. Jag hann inte korrekturläsa det och sedan kom ett par riktigt katastrofnätter för mej. Jag fick totalt 2 timmars sömn (uppdelat såklart) ett par nätter i rad och var knappt funktionsduglig. Mannen fick jobba hemifrån en dag som stöd och han tog halva nätterna. Jag sökte läkarhjälp, fick egentligen inte så mycket hjälp men skönt att få stöd i alla fall. Nova sov alltså helt okej, det var jag som inte kunde somna och jag behövde hjälp att komma ur den onda spiralen. Ju mindre jag sov, desto sämre sov jag. Efter massage, spikmatta, avslappningsband, träff med läkare och anmälan till online-KBT terapi (inte hört nått från dom ännu dock..) så kunde min hjärna börja varva ner och jag somna snabbare. SKÖNT! Några nätter sov jag rätt så bra och det gjorde otroligt mycket. Nu börjar jag sova lite sämre igen, så dags att fokusera på avslappning igen för min del. 

Och Nova då? Det tar ca 20 min för henne att somna på kvällarna. Jag sitter bredvid sängen hennes (har inte vågat lämna rummet ännu), men halva tiden sitter jag tyst och läser Kindle och hon bökar runt i sitt babynest. Dom flesta kvällar så sover hon kl. 19.15. Det är kanske en vecka sedan hon nattammade senast, förstå lyckan att det självmant försvunnit i och med att sömnen förbättrats! Och vi ger henne kvällsgröt, den tror jag håller henne mått längre. Hon grymtar och gnäller rätt ofta under nätterna, vilket gör att jag vaknar direkt och är redo med giraff-nappen. Oftast är det bara ljud i sömnen och hon fortsätter sova. Men hon vaknar även till några gånger och jag lugnar henne till sömn igen med nappen och lite hyschande. Ibland vaknar hon för tidigt och kan inte somna om. Men för det mesta vaknar hon mellan kvart före 7 och 7. Jag försöker att ha kl 7 som start på morgonen, då stiger mannen upp för jobbet och vi får ha lite härligt (och något sömndrucket) familjemys i sängen. Hon sover tre tupplurar per dag, två i sin säng och den tredje oftast ute på promenad. Under promenaden sover hon nästan så länge man är ute och går, kan vara upp till 2 timmar. I sin egen säng sover hon oftast 40-50 min. 

Summa summarum av dagsläget: 
Novas sömnrutiner är SÅ MYCKET BÄTTRE NU!! Vi är inte helt i hamn ännu, har ju en vision om att kunna lägga henne och hon somnar av sej själv, sover längre tupplurar och sover ljudlöst hela natten lång (hehe, okej, sista är önsketänkande från en lättväckt mamma...) Men med tanke på hur det såg ut för en månad sedan och att hon faktiskt inte ens är fem månader ännu (fyller om 5 dagar!!) så är detta ändå helt fantastiskt tycker jag!! 

Framåt: 
Vi ska fortsätta hålla på hennes rutiner och speciellt fokusera på dagsvilan. Men, jag ska speciellt fokusera på min nattsömn igen. Kanske börja sova med öronproppar för att inte vara så otroligt lättväckt. OCH, peppar peppar, ta i trä och allt annat. Jag är fullt medveten på att detta kan gå tillbaka och bli värre igen och hon mitt i allt vill nattamma. Jag vågar inte ta ut något i förskott eller ropa hej ännu. Kanske därför jag inte riktigt vågar slappna av heller och inte sover så bra. Men jag vill inte jinxa något. Även om jag njuter massor av hur långt vi kommit. 

Långt inlägg och skrivet med några veckors mellanrum, så kanske inte så välskrivet. Nu vaknade dessutom lilla damen, så dags att trycka på publicera knappen (även om jag inte korrekturläst andra delen, men lär ta några veckor till isf...)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar