söndag 24 september 2017

Mera spridda tankar, nu från en 7 dagars mamma

Vår lilla Nova är nu en vecka gammal! 7 hela dagar!! Galet. Hjärnan är fortfarande grötig, så fortsätter i punkformat till jag kan formulera längre stycken. 

- börjar få lite mera sömn, hackig och ryckig, men antalet timmar ökar. Vaknat upp flera gånger i panik av att jag ska ha somnat med henne i famnen för att några sekunder (en gång först minuter) senare inse att hon inte alls är i famnen, utan ligger tryggt i sitt babynest. 

- Min man tycker jag behöver komma ut idag, åtminstone på balkongen. Han kan ha rätt. Varit inne i en vecka nu, förutom transportresorna till och från BB. Och det är soligt, kanske dags för min första barnvagnspromenad? Eller promenad och promenad, vi tar 10meter i taget och ser hur formen är...

- första tiden hemma har gått bra, över förväntan. Visst skriks det ibland, men hon tystnar oftast när hon får komma upp i famnen. Och skulle inte det hjälpa så 99,7% av fallen får man ett snabbt slut på skriken genom att amma. 

- amningen börjar gå bättre, mindre såriga bröst och mindre smärtsamt nu. Så det går åt rätt håll. Men måste prata med barnmorskan (hon ska komma på hembesök på tisdag) hur man kan göra på kvällen/natten. Ibland har hon ammat mellan kl 22 och kl 3, med bara små pauser mellan. Det tar på krafterna, både att amma och att inte få sova. 

- jag är förvånad hur naturligt allt kommer. Vi fick ju såklart hjälp på BB och passade på att fråga massor. Medan jag var gravid var jag lite nervös över "hur tar man hand om en bebis??" Men det har kommit rätt naturligt. Hittills har det ändå varit enbart amning, blöjbyten, påklädnad, bära och sitta med henne, så inte så stor variation. Och hittills har det gått bra. Hur mycket man ska klä på henne tycker jag är knepigt, speciellt när man går ut (eller ska börja gå ut..) Men detsamma sade en tre-barns mamma också, vilket var rätt skönt att höra... 

- att ta en dusch på morgonen är väldigt skönt! Egentligen gillar jag inte att duscha, är jag bara hemma en helg kan det lätt bli flera dagar utan dusch (fräscht, I know...) Men under dagen och speciellt natten så händer det att man får diverse vätskor på sej (speciellt på natten med sämre ljus), så att starta dagen med en dusch är rätt skönt då!

- Något som stör mej så ofantligt är att vi har tappat bort en av hennes pyjamas. Vi hade den på BB men sedan dess är den borta. Jag hatar att tappa bort saker, tycker det är så jobbigt!! Det är liksom unfinished business, det stör mej helt enkelt. Hjälper inte att köpa en ny, jag vill veta vart den andra försvunnit?? Jag gissar att den lämnade bland täckena på BB hotellet (även fast dom säger att dom inte hittat den), för har sökt massor här hemma. Att det dessutom var typ den enda pyjamasen vi hade i stl 50 och att den dessutom var från Polarn och Pyret hjälper ju inte. (Köpte den på blocket för inga pengar, så det stör inte, men det var en riktigt bra pyjamas som hade kommit väl till användning den här första tiden....) Den kommer säkert snart att dyka upp, lagom till att hon ska ha vuxit ur den... 

- har blivit rätt bra på att fokusera på här och nu. (Eller bra och bra, det är enda läget jag klarar av.) När jag ammar så ammar jag bara, kan inte kolla på tv eller läsa ännu, det tar för mycket fokus. Okej, mobilen dyker upp nu som då under amningen, men inga andra "fokus-områden"... Lever i nuet helt enkelt. Och det är mest också för att jag orkar inte tänka så långt framåt. Jag ville testa bröstpumpen, men alla delar ligger fortfarande utspridda på köksbordet i väntan på tvätt och klura ut hur man ska sätta ihop och använda den. Säkert jättelätt, men just nu känns det som en 1500 bitars pussel som ska byggas. Att klura ut hur bärsjalen funkar känns också som ett gigantiskt projekt. Eller mest att veta om Nova sitter bekvämt där eller om nacken/ryggen är fel läge eller man stryper blodtillförseln till benen som känns svårt. Så jag tar en sak i taget, en amning och blöjbyte i taget. Barnmorskan kommer som sagt hit snart, så tänkte vi skriver ner allt så for hon hjälpa denna kortsikts-tänkande mamman.

Det får bli dagens uppdatering. Mer senare. Och, har lyckats skriva denna text i en enda sittning medan jag äter min andra frukost! (Första frukosten är några panik-ägg som äts samtidigt som jag gör första amningen...) Otroligt! 
En ammande som bebis tar inga som helst hänsyn till att sushin står framdukad och jag är hungrig. 

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa om er första tid! Jag hade helt missat att det kommit uppdateringar här! Härliga, omtumlande babytid! Många tankar jag känner igen sedan jag själv hade småttingar! Kram till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, några minuter har man hunnit sitta vid datorn ändå :) Tänkte jag måste skriva ner allt, man har ju en tendens att glömma snabbt :P kram kram

   Radera
 2. Åh jag minns den första tiden <3

  SvaraRadera