fredag 6 oktober 2017

Saker som varit bra att ha första tiden

Innan förlossningen försökte jag förbereda mej så mycket som möjligt. Jag läste på om själva förlossningen och om första tiden med barn, ville vara mentalt så förberedd som möjligt och ha verktyg att kunna hantera situationer som kan uppstå. Men det var också en hel del praktiska förberedelser. Här är min lista med var som varit bra för oss, och vad som kanske inte hade behövts göras...

Bra grejer: 
- massa frysta matlådor. Så smidigt, speciellt nu när jag är själv om dagarna. 

- kläder till henne. Här finns det massor med bra listor på nätet, så googla och se! Och, alla sade det, och tror att dom flesta föräldrar-to-be inte följer det. MAN BEHÖVER INTE SÅ MYCKET KLÄDER I BÖRJAN!! Dom första dagarna körde vi en massa hud mot hud, så då hade hon bara blöja och filt på sej. Nu har Nova spurtat i längd, på 2,5 veckor har hon gått från 51cm till 55,5cm. Alltså nästan en hel storlek. Som tur hade vi bara några få plagg i stl 50, vilket ändå är bra att ha, hon drunknade i stl 56. Men vi har massvis med kläder i stl 56, vet inte riktigt hur vi ska hinna använda allt. Men det mesta är ändå köpt på loppis/blocket, så inte så stor "förlust" om allt inte skulle bli använt så många gånger... - kläder till mej själv! Amnings BH och linnen har varit bra! Har bara köpt på mej ett par styckna nu i början så får man se storlek och modell man bäst gillar. Annars softar jag mest runt i morgonrock eller stora sköna tröjor. Och mjukisbyxor såklart! Man är öm om magen i början och just nu är jag minst en storlek större än innan, så mina "vanliga" byxor får vänta ett tag ännu. Joggers med resår i midjan, mjukisbyxorna, yogaleggings och dom lösaste boy-friends-jeansen är det enda jag kan använda.   

- ett babynest. Hon sover alltid i det, både under dagarna och nätterna. Nu i början har vi också lagt babynestet i vagnen när vi är ute och går. Vi har en spjälsäng också och shoppat massor med lakan till den. Hade kunnat vänta egentligen, just nu är det som sagt bara babynestet som gäller och det har vi placerat mellan våra huvudkuddar nattetid. 


Så nöjd med att jag inte sydde fast madrassdelen. Lättare att ta bort och tvätta när en olycka är framme. Efter detta så började vi ha handdukar som skydd också...

- saker som underlättar amning. När jag senast var hemma tog min syster med mej till butiken och visade vad hon hade använt (och en massa andra bra tips). Och som hon sade (ungefär), "man kanske inte behöver allt men om man behöver det så behövs det direkt och då vill man inte springa till butiken". Sant! Hellre vara lite extra förberedd... Så, det jag köpte var nipple cream, amningsnapp och lite ersättning, just in case ifall amningen skulle strula. Har inte behövt använda ersättningen, jag har istället lyxproblemet att det är lite väl mycket av det goda, så amningsinlägg/pads används istället. Efter att ha ammat i ett par dagar höll mina handleder på att gå sönder, så då köpte vi två olika amningsdynor via säljgrupp på Facebook (så smidigt att kunna handla i närheten!!) Och ett sista bra-att-ha-när-man-ammar-tips, vattenflaskor utplacerade lite överallt i lägenheten och nötter/snacks. Det tar energi och man blir otroligt törstig! Har även en uppsättning vid sängen för nattamningen. 

- ett skötbord, hur det nu än ser ut. Och blöjor och våtservetter/tvättlappar.  

- små handdukar. Ungefär lika stora som skötbordet och mindre. Dom ligger överallt i lägenheten, perfekt att ha som skydd för kräk och olyckor i blöjregionen. Vi har handdukar som skydd både i babynestet och på skötbordet också, lättare att tvätta och byta dom... Hade inte riktigt insett vilken snabb åtgång det kan vara. Och amning kan vara messy business. 
- vagn, en sittstol (en "gungande Babybjörn"), bilstol/babyskydd, bärsjal och bärsele är ju också bra att ha, men behövs inte från dag ett (förutom babyskyddet om man åker bil från BB). Vagnen är rätt flitigt använd redan. Sittstolen testar vi på lite nu som då. Bärsjalen har använts två snabba gånger och bärselen väntar vi med tills hon blivit lite större. Alla dessa är köpte via blocket/loppis, tror vi sparat ganska många tusenlappar på det (alltså kronor...)   
- nagelfil, termometer och nässug (blir fortfarande äcklad av den). Har hittills bara använt nagelfilen, som tur. Men behövs det andra så vill man ju ha det direkt.

- bindor. Rejäla. Såret av moderkakan tar tid att läka. 


Saker vi inte behövt eller kunnat vänta med. Redan nämt några, men här kommer ett par saker till: 

- leksaker och gosedjur. För det första, hon är för liten för det ännu. Och för det andra, har man härliga människor runt omkring sej så kommer dessa som ett brev på posten ändå (bokstavligt talat till och med).

- babykläder i överflöd. Svårt att behärska sej, jag vet, men man behöver inte såå mycket faktiskt. 

- napp, nappflaskor och bröstpump. Napp har vi börjat lite med nu när hon gått upp i vikt (så man ser att amningen funkar) men den är ingen favorit ännu. Nappflaska och bröstpumpen kommer säkert att användas, men har inte använts ännu. MEN, det är ju för att amningen funkat för oss! Vill/kan man inte amma är det ju en helt annan situation såklart... 

- speciell skötväska. Hittills har jag använt min vanliga ryggsäck, funkat bra. Och innehållet i den kommer säkert att testas och optimeras, men hittills har längsta utflykten varit till BVC och snabbt besök till Liljeholmen, så inte haft behov ännu. Just nu är vi mest hemma i bubblan...   Pumpen jag inte orkat ta tag i ännu. Nu är listan rätt lång. Men egentligen. Den första veckan gick jag knappt utanför dörren. Jag gled mest runt i morgonrock med en halvnaken bebis och myste. Så man behöver verkligen inte så mycket saker. Man kan köpa på sej efterhand när man ser vad som behövs. Och kan verkligen rekommendera att köpa saker i andra-hand. Oftast är dom inte så slitna eftersom dom används under ganska kort tid, lätt värt det! Plus att man kan då testa lite olika och se vad som funkar för en utan att behöva ruinera sej...   

Och som sagt, detta har funkar för oss i vår situation! Kanske något helt annat behövts för andra! Vad tycker ni? Något annat som var absolut nödvändigt för er? Eller totalt onödigt? 

4 kommentarer:

 1. Amningen har fungerar väldigt bra för oss, har ändå använt pumpen en del, så får pappa ta del av matningen också. :)
  Håller helt med om att en bebis inte behöver mycket kläder, är glad att inte jag heller hade mycket kläder i storlek 50. Hade en sån pyjamas som tösen endast använde de första nätterna hemma, sen var den för liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror vi också kommer använda pumpen rätt mycket! Snart, bara vi lyckats tvätta och få ihop detta komplicerade 3D-pussel :P Efter ett par användningar kan man väl göra det i sömnen, men just nu ser den väldigt avancerat ut... Men kommer vara väldigt skönt när pappa kan ta några matningar (och mysigt för dom) och jag inte hela tiden behöver vara stand-by :)
   Haha, helt galet egentligen att dom kan växa så snabbt!! Man skulle vilja ha en paus knapp ibland!

   Radera
 2. Vår äldsta är ju snart 13 så jag har glömt en del av detaljerna men jag minns att det var skönt att ha vagnen på plats när vi kom hem från BB. Är/var hyfsat långa leveranstider. Annars är det som du säger, man behöver väldigt lite i början. Det är värre nu, nu kräver de en herrans massa tillbehör ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jaa, ganska smidigt nu ändå när babyn inte själv kan ha åsikter om vad som ska köpas/användas. Kan tänka mej att åsikterna (och kraven) ökar i takt med åldern :)

   Radera